Familon Home -malliston suunnittelija Mailis Linnola luottaa intuitioon

Familon-tyynyjen, -peitteiden ja -kodintekstiileiden suunnittelua yhdistää rakkaus materiaaleihin ja uusiin innovaatioihin.

Familon Home -kodintekstiileiden mallistosuunnittelijalla on tavanomaista laaja-alaisemmat lasit silmillään. Familonilla työskennellyt Mailis Linnola oli viettänyt jo yli 20 vuotta tyynyjen ja peitteiden maailmassa, kun hän lähti suunnittelemaan Familon Home -kodintekstiilimallistoa. Malliston lähtökohdat ovat vahvasti unen maailmassa, sekä hyvässä nukkumisympäristössä – tärkeimmäksi nousevat materiaalien tuntu, levollinen tunnelma, pitkäikäisyys, puhtaus sekä yhdisteltävyys ja ennen kaikkea kokonaisvaltainen hyvä olo.

Familon Home -mallistoon kuuluvien pussilakanoiden, päivätekstiileiden ja kylpytuotteiden ilme on ajaton sekä raikkaan skandinaavinen. Mallistoon päivittyy puolivuosittain uusia trendejä, mutta yhdisteltävyys on avainasemassa, ja eri sesonkien tuotteet toimivat harmonisesti yhteen. Familon Home syntyy vahvalla intuitiolla, ja Mailis on aina pystynyt luottamaan suunnittelutyössä nopeisiin päätöksiin, jotka tuntuvat oikealta myös jälkikäteen. ”Alitajunta keskustelee kaiken näkemänsä kanssa”, kun inspiraatiota on ensin imetty luonnosta tai vaikkapa kansainvälisillä tekstiilialan messuilla. Ensi syksyn malliston päävärit, puuteri ja sinivihreä, ovat sävymaailmoja suoraan syystaivaalta.

Kiinnostus tekstiileiden heräsi jo nuorena, jolloin Mailis teki itse vaatteensa ja punnitsi ammatinvalintaa sisustusalan ja vaatesuunnittelun välillä. Lukion jälkeen vaatesuunnittelijaksi opiskellut Mailis ehti suunnitella vaatteita 15 vuotta ennen kuin hänet houkuteltiin Familon-brändin pariin 90-luvulla. Uudet nukkumisen innovaatiot, kiinnostavat materiaalit ja tekniikat veivät Mailiksen mennessään. Tyyny- ja peite-kategorian kanssa työskennellessä inspiroi aidosti toimiva tuote ja korkea laatu, eikä Mailis ole koskaan suostunut tinkimään laadusta.

Mailiksen aloittaessa Familonilla tyynyjä oli vain yhden korkuisia ja peitteissä ei ollut juuri variaatiota eri tarpeisiin. Familon on tuonut vuosien saatossa paljon uusia tuotteita ja innovaatioita yksinoikeudella markkinoille. ”On ollut kiehtovaa päästä todistamaan, mitä erilaisten kuitujen ominaisuudet saavat aikaan.” Tyynyistä ja peitteistä tuli Mailikselle kuin omia lapsia.

Tuotekehittely on edelleen työn rikas puoli. ”Monet tavarantoimittajamme ovat pitkäaikaisia kumppaneita, jotka olen oppinut tuntemaan ja rakentamaan hyvän luottamussuhteen vuosien saatossa. Laatukriteerini ja tyylini tuntien toimittajat eivät minulle enää mitä tahansa esittelekään. Teen myös ajoittain tehdaskäyntejä, ja ilokseni saan todeta laatuasioiden olevan kunnossa. Viimeisimpänä vaikutuksen teki untuvatehtaamme laatu- ja alkuperädokumentointi muiden eettisyydestä kertovien seulojen ohella.”

Tekstiilialan seuraava iso kysymys?

”Tekstiilien ekologisuus on yksi ratkaisua odottava ongelma. Olen seurannut pitkään ja mielenkiinnolla keskustelua puuvillan korvaavista uusiutuvista materiaaleista, ja vaikkapa Suomessa tuotettavan selluloosan tarinaa. Tekniset mitattavat asiat ovat tulleet jäädäkseen. Tällä hetkellä puhutaan paljon unen määrän ja laadun merkityksestä. Olemme tärkeän asian äärellä ja valmiita kehittämään tuotteita, jotka parantavat näitä asioita – ja ovat myös mitattavissa.”

Yksi suuri tämän hetken trendeistä on luonnonmukaisuus, ja Familon Home -mallistoon on alusta saakka kuulunut ihanan pehmeät kivipestyt pellavatuotteet. Niiden rinnalle täydentyi kevään 2017 kodintekstiilimallistoon ylellinen ja kestävä puuvillaperkaali, jossa on viileähkö tuntu ja tyylikäs mattakiilto.

Tutustu kevään 2017 uutuuksiin >

Mailiksella on katseet jo pitkällä vuodessa 2018, ja hän lähettää terveisensä Saksan Heimtextil-messuilta. Mieleen jäivät ja ihastuttivat muun muassa hauskat 3D-kohokuviot, atsteekki-inspiroituneet kuosit sekä vaaleiden puuterisävyjen voittokulku.

Lue myös juttu Familon-vuodemallistojen suunnittelusta >

Julkaistu 26.1.2017