Siivoa makuuhuone kevääseen!

Kevätaurinko valaisee mielen – kuten myös kodin pölyiset nurkat. Olisiko tänä viikonloppuna kevätsiivouksen aika?

Makuuhuone kannattaa puhdistaa erityisen huolellisesti, sillä lika ja pöly voivat vaikuttaa myös unenlaatuun aiheuttamalla tukkoisuutta. Kun peset vuodevaatteet säännöllisesti, tuuletat makuuhuonetta ja pidät pölypallerot loitolla, voit nauttia hyvillä mielin makeista unista.

Kokosimme yhteen muistilistan, jota noudattamalla siivoat makuuhuoneesi putipuhtaaksi!

 

Pyyhi seinät ja ovet huolellisesti, sillä niihin kerääntyy yllättävän paljon likaa. Puhdista pinnat hellästi normaalilla pesuainevedellä ja rätillä. Tapetoidut seinät eivät kestä vettä, joten ne tulisi imuroida tai pyyhitään pehmeällä liinalla

Pyyhi valaisimet. Kattolampun pyyhkiminen unohtuu helposti arjen kiireen keskellä. Sammuta valaisimet ja huolehdi, että ne ovat ehtineet jäähtyä ennen kuin pyyhit valaisimet hellästi normaalilla pesuainevedellä ja rätillä.

Pese ikkunat. Puhtaat ikkunat tuovat valoa makuuhuoneeseen. Kevät on erinomaista aikaa ikkunoiden pesuun: uloimpia ikkunoita ei kannata pestä pakkasella, jotta pesuainevesi ei kuivu lasiin liian nopeasti.

Pese tyynyt ja peitteet. Tyyny tulisi pestä 3-4 kertaa vuodessa ja peite 1-2 kertaa vuodessa 60 asteen konepesussa. Pöyhi vuodevaatteita kuivatuksen aikana tai käytä rumpukuivaajaa. Pidä huolta, että vuodevaatteet ehtivät kuivua kunnolla etenkin, jos säilöt ne varastoon tulevaa talvea varten.

Imuroi ja käännä sänky. Älä tamppaa sänkyä mattopiiskalla: imurointi ja makuuhuoneen tuuletus raikastavat sängyn. Käännä vuodetta säännöllisesti pituussuunnassa, jolloin kuormitus jakautuu tasaisemmin jousistolle. Näin pidennät vuoteesi käyttöikää. Myös joustinpatjaa voi kääntää ylösalaisin. Tarkista sängyn jalkojen kiinnitys säännöllisesti. Älä vedä joustinsänkyä siirrettäessä, jotta jalkojen kiinnitys ei vaurioidu.

Imuroi patjat ja pese sijauspatjojen päälliset. Erikoispehmuste- ja vaahtomuovipatjat säilyvät raikkaina, kun tuuletat ja imuroit niitä säännöllisesti. Älä tamppaa patjaa mattopiiskalla, koska se voi vahingoittaa korkealaatuisen vaahtomuovin solurakennetta. Käännä patja säännöllisesti pituussuunnassa ja ylösalaisin vähintään 3-4 kertaa vuodessa, jolloin kuormitus jakautuu tasaisemmin pehmusteelle. Irrotettavat sijauspatjojen päälliset voi pestä 60 asteen konepesussa.

Puhdista matot. Tuuleta matot ulkona tai imuroi ne. Kesä on parasta mattojen pesuaikaa, koska silloin pääsee ulos. Viitseliäimmät pesevät matot kotona.

Järjestele kaapit ja laatikostot. Kun tavarat ovat hyvässä järjestyksessä, mielikin on rauhallisempi. Käy läpi yöpöytäsi laatikko ja vaatekaapit: löytyykö kaapeista turhaa tavarataa? Varastoi talvivaatteet ja kierrätä turhat tavarat. 

Tuuleta. Kun makuuhuone on siivottu, anna huoneen vielä tuulettua rauhassa.

 

MUISTA MYÖS ARKISET TOIMENPITEET!

Avaa ikkuna joka aamu ja anna vuoteen tuulettua hetki ennen sijaamista, jolloin vuodevaatteisiin imeytynyt kosteus ehtii haihtua. Pöyhi tyynyjä ja peittoja päivittäin tai vähintään muutaman kerran viikossa, jotta vuodevaatteet säilyisivät muhkeina. 

Vaihda aluslakana ja tyynyliina puhtaaseen 1–2 viikon välein ja pussilakana 2–3 viikon välein. Pese lakanat ohjeen mukaisesti 60 asteessa saman väristen lakanoiden kanssa nurinpäin käännettynä. Pese tummanväriset lakanat ensimmäisen kerran erillään. Muista pestä uudet lakanat aina ennen käyttöönottoa.

 

OLISIKO TULLUT AIKA VAIHTAA? MUISTA VAIHTAA VUODEVAATTEET SÄÄNNÖLLISESTI UUSIIN!
  • tyynyllä 2 vuotta
  • peitteellä 4 vuotta
  • sijauspatjalla 4 vuotta
  • patjalla 6–8 vuotta
  • joustinsängyllä ja -patjoilla 8–10 vuotta

 

Tuo vanhat vuodevaatteesi kierrätykseen! Familonin Vaihtoväli-kierrätyskampanja tuo hyvät unet kaikille 1.–31.3.2018. Tuo vanhat tyynyt, peitot ja lakanat lähimpään kampanjamyymälään ja anna Familonin kierrättää ne puolestasi.

Löydät Familon-keräyslaatikon sekä kampanjatarjoukset lähes 150:sta myymälästä kautta maan. Katso myymälälistaus täältä. Tarjoamme maaliskuussa myös Familonin verkkokaupassa 20% alennusta tyynyistä, peitoista ja lakanoista.

Julkaistu 26.3.2018