Suomi-uni-Suomi sanakirja

Osaatko puhua unen kieltä? Listasimme 10 hyödyllistä uneen liittyvää termiä!

Mikrouni. Yleensä vain muutaman sekunnin kestävä unitila. Esimerkiksi pitkä valvominen voi aiheuttaa mikrounijaksoja. Ihminen voi vaipua mikrouneen itse sitä tajuamatta, ja väärässä paikassa kuten auton ratissa mikrounet voivat aiheuttaa vaaratilanteita.

Bruksismi. Valveilla tai unen aikana tapahtuva tahdosta riippumaton hampaiden nopeajaksoinen kiristely ja hidasliikkeinen narskutus.

Insomnia. Unettomuus on yleisnimitys erilaisiin uneen liittyville häiriöille kuten nukahtamisongelmille, heräilylle ja uniaikaiselle levottomuudelle. Tilapäinen unettomuus on yleistä: joka yö kolmasosa suomalaisista nukkuu huonosti, kertoo professori ja unitutkija Markku Partinen

Parasomnia. Parasomniaksi kutsutaan unenaikaisia erityishäiriöitä: esimerkiksi unissakävely, unissaan puhuminen, toistuvat painajaiset ja hampaiden narskuttelu ovat häiriöitä, jotka häiritsevät unta.

REM-uni. Nukkumisen vaihe, jonka aikana ihminen näkee suurimman osan unista. REM-unen aikana autonominen hermosto aktivoituu ja esimerkiksi hengitys, pulssi ja kehon lämpötila ovat epäsäännöllisiä.

Valveuni. Olotila, jossa ihminen on valveen ja unen rajamailla. Valveuni syntyy esimerkiksi joko osittain nukahtaessa tai osittain herättäessä. 

Uniapnea. Uniapnealla tarkoitetaan unenaikaisia hengityskatkoksia, jotka heikentävät merkittävästi unenlaatua. Uniapneassa nielun alueen lihakset veltostuvat unen aikana, mistä seuraa ylähengitysteiden osittaista ahtautumista, hengityskatkoksia ja kuorsausta. Hengityskatkos voi kestää muutamista sekunneista jopa yli minuuttiin. Usein hengityskatkos päättyy korahdukseen ja nukkujan havahtumiseen. 

Narkolepsia. Toiselta nimeltään nukahtelusairaus on aivosairaus, joka johtuu hypokretiinien vajauksesta. Narkoleptiasta kärsivä nukahtaa suoraan REM-uneen, jonka aikana lihasten perusjänteys katoaa täysin. Narkoleptinen kohtaus voi iskeä koska tahansa kesken päivän.

Katapleksia. Usein tunnereaktion laukaisema lihasjänteyden äkillinen katoaminen, joka esiintyy yleisesti narkolepsia yhteydessä. Lihasjänteyden katoaminen on lyhytkestoista, mutta voi aiheuttaa esimerkiksi kaatumisen.

Sisäinen kello. Kehosi kertoo, minkälainen unirytmi on sinulle luontaisin. Kokeile unirytmin määrittämistä loma-aikana: mene nukkumaan silloin, kun sinua alkaa nukuttaa, ja herää ilman herätyskelloa.

Julkaistu 6.2.2018