Aistien avulla unten maille

Kukapa meistä ei olisi joskus pyörinyt sängyssä keskellä yötä saamatta unta. Hyödynnä aistejasi päästäksesi nopeammin unten maille!

Makuaisti. Kevyt, terveellinen iltapala tuudittaa paremmin uneen kuin kurniva vatsa. Jotkin ruoka-aineet sisältävät keskushermostoa rentouttavia ainesosia ja stimuloivat melatoniinin ja serotoniinin tuotantoa. Esimerkiksi kauran sanotaan lisäävän melatoniinin tuotantoa. Rauhallinen hetki yrttiteetä kuten kamomillaa juoden rauhoittaa ennen nukkumaanmenoa.

Tuntoaisti. Lempeä kosketus voi parantaa unenlaatua: tuuditammehan vauvojakin uneen hellästi sylissä. Kehon pahimpien kipupisteiden oppiminen ja hieronta voivat parantaa unenlaatua. Toiset kokevat olonsa turvalliseksi painavamman peiton alla, joka luo tunteen jatkuvasta kosketuksesta koko kehoon. 

Hajuaisti. Eteeristen öljyjen tuoksu voi vähentää ahdistusta ja parantaa unen laatua. Esimerkiksi laventelin koetaan rauhoittavan niin fyysisesti kuin psyykkisesti ja lievittävän kipuja. Laventelin tuoksun on myös huomattu joillakin lisäävän syvän unen määrää.

Kuuloaisti. Rauhoittavan musiikin kuuntelu 30-45 minuuttia ennen nukkumaanmenoa voi vähentää stressiä ja auttaa nukahtamaan entistä helpommin. Musiikin kuuntelu voi jopa parantaa unenlaatua. Valitse musiikkia, jonka rytmi on hidas: anna sykkeen hidastua musiikin mukana ja vaivuttaa uneen.  

Näköaisti. Visualisointitekniikat voi auttaa rauhoittumaan ja nukahtamaan sekä parantaa unen laatua. Sulje silmäsi, hengitä syvään ja kuvittele paikka, jossa tunsit olosi todella rentoutuneeksi tai rauhalliseksi: metsän siimeksessä, kesämökin rannalla tai kaukana kaukomailla. Kuvittele tämä paikka yksityiskohtaisesti mielessäsi ja anna sen rauhoittaa sinua.

Julkaistu 26.1.2018