Hyvän olon aamu

Pari viikkoa sitten jaoin vinkkejä rentoutumiseen ja rauhoittumiseen, ja toivottavasti olette viime aikoina nukkuneet paljon makoisia yöunia, rentoutuneet ja tehneet herkullisia iltapaloja. Tämä on Familonin kanssa tekemäni hyvän olon -postaussarjan toinen osa, ja tällä kertaa siirrymme iltapuuhista aamupuuhiin.

Jaankin siis teille nyt oman aamurutiinini sekä tapani hyvän olon hakemiseen heti aamusta alkaen.

Hyvä olo ja hyvä päivä koostuvat monesta asiasta, mutta ainakin itselleni aamut ovat monesti ratkaisevia oman fiiliksen ja päivän onnistumisen kannalta. Olen aina nauttinut aamuista, osittain varmasti sen vuoksi, että silloin saa syödä aamiaista, lempiateriaani, mutta myös niiden mukanaan tuoman uuden alun vuoksi. Hyvän aamupalan lisäksi rutiineihini kuuluu myös pari muuta tapaa, joilla valmistaudun uuteen päivään. Nykyisin osa aamutoimiani on lyhyt rauhoittumis- ja venyttelyhetki, joiden ohjeet löydätkin alempaa. Mutta ennen kuin paneudumme niihin tarkemmin, palataanpa vielä hetkeksi takaisin sänkyyn.

Omaa aamuaan ja mieltään voi parantaa jo heti heräämisen jälkeen pienellä kikalla, jota olen alkanut käyttää päivittäin. Herätyskellon soimisen jälkeen en enää nouse vauhdilla ylös, vaan makoilen muutaman minuutin (okei, joskus aika paljonkin pidempään) sängyssä ja annan itselleni hetken aikaa herätä. Yritän olla tarttumatta puhelimeeni ja sen sijaan makoilla hetken sängyssä. Ennen kuin nousen, mietin jonkin kivan asian tulevassa päivässä. Asia voi olla tosi pieni tai tosi suuri. Mietin lounastreffejä kaverin kanssa, ehkä uutta aamupalareseptiä, jota kokeilen hetken päästä tai sitä, että hemmottelen itseäni töiden päätteeksi jaksolla jotain kivaa sarjaa. Mikä tahansa asia toimii, kunhan se on itsellesi kiva. Vaikka päivästä olisi tulossa kiireinen ja haastava, on kiva tietää heti aamusta, että mukaan mahtuu myös jotakin mukavaa ja odotettavaa.

Kun olen noussut ylös, pessyt hampaat ja kasvot, istun hetkeksi lattialle. Välillä istun olohuoneen lattialla, joskus makuuhuoneen sängyllä ja joskus missä vaan, mistä löydän hetken rauhan. Voisin kutsua tätä tapaani meditaatioksi tai aamujoogaksi, mutta jotenkin miellän sen eniten vain omaksi aamuhetkekseni. Tavan opettelu on ollut haastavaa ja välillä se on unohtunut kokonaan. Mutta tauoista huolimatta palaan tähän tapaan kuitenkin kerta toisensa jälkeen.

Nämä pienet muutaman minuutin hetket tuovat jotenkin niin paljon hyvää oloa itselleni, että ajattelin niiden ehkä innostavan myös joitakin teitä siellä ruudun toisella puolella. Löydätkin siis alta laatimani ohjeet lyhyeen aamumeditaatioon sekä sen jälkeen tehtävään lempeään venyttelyhetkeen, jotka teen lähes päivittäin. Joinakin aamuina venyttelyt jäävät välistä, ja toisinaan taas venyttelen tai joogailen pidempään. Harjoituksesta voikin (ja kannattaa!) tehdä juuri omannäköisensä.

Lyhyt aamumeditaatio

Valitse itsellesi mukava istuma-asento. Voit istua jalkojesi päällä tai laittaa ne ristiin. Jos selkää on vaikea saada suoraksi, istu pienen tyynyn tai taitellun viltin päälle, jolloin saat kohotettua lantiotasi hieman.

Hengitä muutaman kerran syvään nenän kautta. Kuulostele sitten miltä kehossasi tuntuu, tunnetko esimerkiksi jossain kohtaa kireyttä tai kipuja? Jos tunnet jossain kireyttä, ajattele vieväsi hengitystä tuohon kohtaan parin hengityksen ajaksi. Kuulostele sitten, mitä kehosi kaipaa: onko kroppasi liikunnan vai levon tarpeessa? Mieti mikä ravitsisi kehoasi parhaiten tänään. Siirry sitten mieleesi ja kuulostele, millainen olo sinulla on. Oletko iloinen? Onko olo ahdistunut tai kiireinen? Älä takerru tunteeseen sen enempää, vaan vain pelkästään huomioi se.

Siirrä sitten huomiosi hengitykseen. Hengitä esimerkiksi viisi, kymmenen tai viisitoista kertaa syvään sisään ja ulos nenän kautta samalla laskien hengitykset. Itselläni hengityksen laskeminen rauhoittaa ja rentouttaa. Kun olet valmis, istu hetki paikallasi ja anna mielesi liikkua vapaasti kuitenkaan takertumatta sen enempää mihinkään ajatukseen. Kun huomaat mielen alkavan vaellella, kiinnitä huomio takaisin hengitykseen. Kun olosi on rauhallinen ja rento, voit halutessasi jatkaa alla oleviin lempeisiin aamuvenytyksiin.

Lempeä aamuvenyttely

Venytä niskaa

Kallista niskaa oikealle, niin että tunnet venytyksen niskan vasemmalla puolella. Voit kävellä vasemman käden sormilla sivulle, jolloin venytys voimistuu. Etsi itsellesi sopiva venytyskohta ja pysy siinä parin hengityksen ajan. Toista myös toiselle puolelle.

Venytä kylkiä

Aseta oikea kämmen lattialle pienen matkan päähän, taivuta ylävartaloa kevyesti oikealle ja nosta vasen käsi kohti taivasta. Voit katsoa ylös taivaaseen tai alas lattiaan, jos tunnet niskassasi jännitystä. Pysy muutaman hengityksen ajan ja tee sitten toinen puoli.

Kierrä rankaa lempeästi

Aseta oikea käsi selän taakse ja vasen kämmen oikealle polvelle. Hengitä sisään, suorista selkää, ja kierrä sitten varovasti oikealle. Ajattele, että kierto lähtee navan takaa, eli kierrä itseäsi navasta ylöspäin sivulle. Voit kääntää katseen kohti takimmaista hartiaasi, jos se tuntuu hyvältä. Pysy muutaman hengityksen ajan ja tee sitten toinen puoli.

Herätä takareidet ja selkä

Tämä venytys voi tuntua aika rajulta heti aamutuimaan, mutta minusta se herättelee kivasti takareidet ja selän, kunhan ei pakota itseään liian pitkälle.

Ojenna ensin jalat suoraksi eteesi, tuo kämmenet lantion viereen maahan ja suorista selkää. Pidä jalat aktiivisena ja nilkat fleksattuina. Hengitä sisään, ja uloshengityksellä kävele käsillä rauhallisesti eteenpäin, kunnes saavutat itsellesi sopivan kohdan. Muista, että olemme aamuisin paljon kankeampi kuin illalla, joten ole lempeä itsellesi. Pysy muutaman hengityksen ajan ja rullaa sitten nikama nikamalta hitaasti takaisin istuma-asentoon.

Päätä harjoitus

Palaa lopuksi taas mukavaan istuma-asentoon ja päätä harjoitus. Itselleni on tullut tavaksi toistaa muutama sama lause aamusta toiseen. Sanon mielessäni, että tästä tulee hyvä päivä ja asiat menevät niin, kuin niiden on tarkoituskin mennä. Muistutan myös itseäni siitä, että rakastan omaa kehoani juuri sellaisena kuin se on. Välillä se muuttuu, joskus olen isompi ja joskus pienempi, mutta muistutan itseäni arvostamaan sitä, että kehoni mahdollistaa minulle niin paljon erilaisia asioita.

Valitse muutama asia, joita haluat muistuttaa itsellesi päivittäin ja sitten tee se – kerro tuo sama asia kehostasi, itsestäsi tai jostakin muusta itsellesi joka aamu.

Kun olet valmis, laita radio päälle, pue vaatteet, joissa tunnet olosi ihanaksi, syö ravitseva ja herkullinen aamiainen, ja vietä mahtava päivä!

Alkuperäinen juttu Tuulia-blogissa >

 

Julkaistu 10.2.2016