Hyvän unen menu

Viimeisen viikon aikana olen taas saanut huomata, miten kullanarvoisia hyvät yöunet ovat. Olen aina ollut herkkäuninen ja minulla on välillä nukahtamisvaikeuksia, etenkin silloin kun matkustan tai nukun uusissa paikoissa. Kotona ollessani pyrinkin pitämään unirytmin aika säännöllisenä, jotta hyviä yöunia kertyisi mahdollisimman paljon. Poimi Tuulian unta edeltävät hyvän unen reseptit: kamomillalatte ja kookos-banaaniveneet.

Olen huomannut unen määrän vaikuttavan niin suuresti omaan olooni ja jaksamiseeni, etten enää viitsi vapaaehtoisesti tinkiä nukkumisesta. Nyt muutaman huonosti nukutun yön jälkeen sitä osaa taas arvostaa pitkiä ja sikeitä yöunia entistä enemmän, ja toivoisi nukkuvansa joka yö levollisesti – ja tietysti riittävän paljon.

Hyvä sänky, tyyny ja pehmeät lakanat ovat tärkeitä kömpiessämme sänkyyn nukkumaan, mutta ainakin omaan nukkumiseeni vaikuttaa myös moni muukin asia. Olen huomannut rentoutumisen ja rauhoittumisen ennen nukkumaanmenoa olevan kaiken a ja o omien yöunieni kannalta. Olen nimittäin helposti ylikierroksilla käyvä tyyppi, olipa mielessä pyörivät asiat stressaavia tai mukavia. Kun mieleni käy ylikierroksilla, on nukahtaminen usein vaikeaa ja uni saattaa tulla vasta aamuyöllä. Kun taas onnistun rauhoittamaan ja rentouttamaan sekä mielen että kropan ja ennen nukkumaanmenoa, tulee uni monesti nopeasti ja saan nukuttua sikeästi.

Jotta mahdollisimman moni pääsisi nautiskelemaan hyvistä, pitkistä ja rentouttavista yöunista ja muutenkin hyvästä olosta, päätimme yhdessä Familonin kanssa kehitellä kaksiosaisen hyvän olon postaussarjan. Ensimmäisen osaan suunnittelin tämän Hyvän Unen Menun, jossa on hyväksi kokemiani vinkkejä rentoutumiseen ja rauhoittumiseen. Ja jottei kokonaan unohdeta ruokaa, on mukana luonnollisesti myös pari reseptiä hyvän unen iltapalaan. Toivottavasti alla olevista vinkeistä on iloa teille muillekin paremman unen metsästäjille!

Rauhoitu hyvissä ajoin

Lopeta työt ja muut aktiiviset asiat hyvissä ajoin ja varaa rentoutumiselle hyvin aikaa ennen nukkumaanmenoa. Pysähdy ja päätä, että esimerkiksi viimeinen tunti illasta on tarkoitettu mukaville, rentouttaville puuhille. Pieni siirtymäaika ennen nukkumaanmenoa auttaa irrottautumaan kaikista tehtävistä ja mielessä pyörivistä ajatuksista, mikä taas helpottaa rentoutumista suuresti.

Tuuleta

Rakastan tuulettaa makuuhuonetta hetken ennen nukkumaanmenoa (myös talvella), jolloin huoneessa on raikas ilma ja peittoihin sujahtaminen on entistä mukavampaa. Makuuhuoneesta kannattaa myös tehdä itselle kotoisa paikka, jossa on helppo viihtyä. Esimerkiksi jollain kivalla tuoksukynttilällä makuuhuoneeseen saa helposti luotua ihanan tunnelman.

Kirjoita

Kirjoita päiväkirjaa, kiitollisuuslistaa, tai vain kirjoita mielessä pyörivät asiat paperille ja päätä, että edistät niitä vasta seuraavana päivänä. Olen huomannut kirjoittamisen avuliaaksi, etenkin silloin kun mielessä on ollut murheita tai stressaavia ajatuksia. Kynään ja paperiin tarttuminen rauhoittaa ja tuo etäisyyttä mielessä myrskyäviin tunteisiin, tehtävälistoihin ja ideoihin.

Lue

Lukeminen on yksi toimivimmista rauhoittumiskeinoista itselleni, sillä sen avulla pääsee hetkeksi täysin johonkin muuhun maailmaan. Valitse kirja, lehti tai jokin muu lempilukeminen.

Keskity yhteen asiaan

Jos kirjoittaminen tai lukeminen ei ole oma juttusi, keksi jokin muu puuha, jossa voit keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan. Esimerkiksi neulo, piirrä tai katsele valokuvia.

Helli itseäsi

Tee öljyistä ja hieronnasta itsellesi uusi iltarutiini. Levitä säärille, jaloille ja käsivarsille jotakin rauhoittavaa öljyä. Laventeliöljy on yksi suosikeistani iltaisin ja sitä on ihana käyttää etenkin hieronnassa. Kannattaakin antaa öljyä levittäessä itselleen pieni rentoutushoito: painele pohkeita, hiero etureisiä, ja pyörittele hartioita ja niskaa sormilla.

Venyttele, joogaa tai meditoi

Ennen kuin käyt makuulle, istu sängylle tai lattialle ja tee muutama venyttelyliike tai rauhoittava joogaliike. Venytä niskaa, pakaroita, etu- ja takareisiä tai muita isoja lihaksia. Hengitä syvään ja rauhoitu.

Joskus on myös hyvä vain istahtaa tai maata hetken aikaa sängyllä ja olla vain siinä, tekemättä mitään ja pakottamatta itseään mihinkään. Laita soimaan rentouttavaa musiikkia ja keskity hetkeksi vain ääniin ja makoilemiseen. Jos kaipaat ohjausta, kokeile erilaisia meditaatiosovelluksia. Headspace on oma suosikkini.

Syö unta edistävä iltapala

Meillä oli äitini kanssa lapsuudessani tapana syödä iltapalaksi hedelmiä naistenlehtiä lukiessa ja tuo tapa on jäänyt osaksi arkeani. Iltatee, hedelmät tai jokin hitusen makea ruoka saa itseni rauhoittumaan ja niihin liittyvä rutiini virittää mielen nukkumaanmenoa varten.

Kamomilla, banaani ja taatelit ovat tunnettuja unta edistävistä vaikutuksistaan ja niistä valmistuu helposti sopivan täyteläinen ja makuhermoja hemmotteleva iltapala. Kamomillateeheen saa uutta twistiä, kun sen pyöräyttää lateksi ja jos illalla iskee vielä pieni nälkä, kannattaa testata alla olevia kookos-banaaniveneitä, jotka ovat aika suussasulavia, vaikka itse sanonkin.

Kamomillalatte

yhdelle

2,5 dl vahvaa kamomillateetä
0,5 dl mantelimaitoa (tai kourallinen kuorittuja manteleita)
1-2 medjool-taatelia
1/4 tl aitovaniljajauhetta

Ohjeet:
Hauduta kamomillateetä noin 5 minuuttia, jotta saat siitä varsin vahvaa. Laita tee, mantelimaito ja taatelit (kivet poistettuna) tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi juomaksi. Kaada lasiin ja nautiskele heti.

Kookos-banaaniveneet

1-2 annosta

1 banaani
2 rkl mantelivoita (tai muuta pähkinävoita)
1 dl kookoskermaa
kourallinen marjoja
kourallinen pähkinöitä
kourallinen rusinoita

Ohjeet:
Puolita banaani, niin että saat kaksi venettä. Levitä puolikkaiden päälle mantelivoita sekä kookoskermaa ja koristele marjoilla, pähkinöillä ja rusinoilla. Herkuttele heti.

Alkuperäinen juttu Tuulia-blogissa >

Julkaistu 10.2.2016