Kannattaako nukkua päiväunia?

Eeva Kolu armahtaa kaikki päiväunelmoijat. Päiväunien nukkumisesta ei kannata tuntea syyllisyyttä, vaan päinvastoin nauttia niiden mukanaan tuomista tutkituista hyödyistä ja hyvästä olosta.

Olen koko ikäni tuntenut huonoa omaatuntoa päiväunista. Jos torkahdin vahingossa sohvalle tai sänkyyn kesken päivän, podin syyllisyyttä koko loppupäivän. Ehkä ajattelin, että päiväunet pilaavat yöunet, tai että päikkäreiden nukkuminen on merkki laiskuudesta. Joka tapauksessa mieleeni oli iskostunut ajatus siitä, että päiväunet ovat paha tapa.

Matthew Walkerin kirjassa Miksi nukumme kerrotaan, että ihmiselle luontaista on itse asiassa kaksivaiheinen nukkuminen – pitkät yöunet ja lyhyemmät unet iltapäivällä. Tästä on sekä antropologisia, biologisia että geneettisiä todisteita. Irtautuminen tästä tavasta nukkua on teollisen yhteiskunnan keksintö – siis melkoisen moderni ilmiö.

Kaikille tuttu iltapäivän nuupahdus töissä tai opinnoissa ei siis ole välttämättä merkki huonosta ruokavaliosta tai riittämättömistä yöunista, vaan geeneihimme koodattu elämän normaali rytmi!

Todennäköisesti suurin osa meistä olisi terveempiä, onnellisempia ja hyvinvoivempia jos saisimme nukkua luontaisen kaksivaiheisen systeemin mukaan. Itselläni on onneksi siihen mahdollisuus, koska teen töitä kotoa.

Yleisin huolenaihe päiväunien suhteen on se, että ne vievät yöunet. Tämä on hyvin yksilöllistä ja myös päiväunien pituudella ja ajankohdalla voi olla merkitystä. Usein päiväunia ei suositellakaan siinä vaiheessa, jos nukkumisen kanssa on isoja ongelmia ja vasta yrittää saada yöllisen unirytmin vakiinnutettua.

Olen nukkunut päikkäreitä säännöllisesti nyt pari kuukautta enkä ole huomannut pitkienkään päiväunien vaikuttavan negatiivisesti yöuniini. Sen sijaan elämääni on tullut uudenlainen, leppoisampi rytmi. Torkkujen jälkeen pystyn keskittymään paremmin ja olen virkeämpi ja tehokkaampi loppupäivän, sekä töiden parissa että vapaa-ajalla. Olen myös paremmalla tuulella. Usein saan päikkäreiden yhteydessä myös juttuideoita – nukkuminenhan on aivoille tapa järjestellä hereillä opittuja asioita.

Lempipaikkani päikkäreille on olkkarin sohva, koska unihygienian mukaisesti yritän välttää sängyssä hengailua päivällä. Tein juuri päikkäripaikalleni kevätpäivityksen.

Kannattaako-päikkärit-princess-organic-luomupeitto

Vien aina kesäksi osan kodintekstiileistä – lampaantaljat, villaviltit, untuvapeitot – varastoon ja vaihdan tilalle kevyemmät ja raikkaammat, ihan kuten teen vaatteidenkin kanssa.

Sohvalla on nyt lampaantaljojen sijaan Familonin koristetyynyt, joiden päällinen on raikasta puhtaanvalkoista pellavaa. Näistä olisi ollut olemassa myös sellainen ihana pionia muistuttava puuterinvaaleanpunainen, mutta hannasin – ehkä sitten tulevalle kesämökille?

Kesäksi laitan untuvapeitot varastoon ja vaihdan ne kevyempiin kesäpeittoihin. Itselläni kesäpeittona on Familonin Princess Organic -luomusarjan peitot. Niitä saa nyt settinä saman sarjan tyynyn kanssa osana Ikimetsä-kampanjaa. Ikimetsä-lahjasetit pakataan täysin muovittomasti ylijäämäpuuvillaan ja jokaisesta myydystä setistä lahjoitetaan 10 euroa ikimetsien suojeluun.

Ikimetsä-lahjasetti-perkaalilakanat

Toinen Ikimetsä-lahjasettivaihtoehto sisältää kaksi valkoista Percale-pussilakanasettiä, jotka nauttivat jo jonkinlaista kulttimainetta hotellilakanoita rakastavien sisustajien keskuudessa. Itseltäni löytyy nämä ja voin suositella!

Lue alkuperäinen kirjoitus Eeva Kolu Uusi muusa -blogista.

Kirjoitus päättää Eeva Kolun ja Familonin neliosaisen kirjoitussarjan, jossa pureudutaan hyvän unen salaisuuteen. Lue aiemmat kirjoitukset parasympaattisesta hermoston vaikutuksesta uneen, makuuhuoneen feng shuista ja unihygieniasta.

Kodin-kevätilme-familon-torkkupeitto

Julkaistu 24.5.2019