Pölyt pois makuuhuoneesta! Marttojen vinkit herkistyneille ja allergikoille

Allergisen täytyy usein kiinnittää normaalia enemmän huomiota kodin siisteystasoon, sillä huonepöly pahentaa allergiaoireita. Erityisen tarkkaan syyniin pääsee makuuhuone ja etenkin sänky.

Makuuhuone on kodin pölyisimpiä huoneita, sillä petivaatteiden ja lakanoiden kuiduista irtoaa runsaasti pölyä. Lisäksi makuuhuoneessa sijaitsee usein kodin toinen pölysammio, vaatteet. Ei siis ihme, että makuuhuoneessa tuntuu aina olevan oikea pölykoirien lauma.

Mitkä ovat kodin yllättäviä allergiapesäkkeitä?

Usein erilaiset sisustusmateriaalit keräävät hurjasti pölyä, joten niitä kannattaa karsia ja harkita. Vaikka villa- tai korkeanukkainen matto olisi ihana, allergisen kannattaa valita ohut ja helposti puhdistettava. Imuriinkaan ei aina tajua kiinnittää huomiota. Pölyinen imuri ainoastaan pölyttää lisää. Näin ollen pölypussi ja suodattimet tulee vaihtaa tai pestä usein. Jos hankit uutta, valitse mahdollisimman tehokkain ilmansuodattimin varustettu pölynimuri.

Ole kuitenkin armollinen, sillä täysin pölyttömään kotiin on mahdoton pyrkiä. Pieni pölymäärä toimii myös hyvänä siedätyshoitona.

Miten erottaa pölyallergia ja muu tukkoisuus?

Pölyinen koti ja vuode saattavat aiheuttaa oireita niillekin, jotka eivät ole allergisia. Pölyallergisella on usein muitakin oireita, kuten silmä-, nenä- tai iho-oireita. Jos tukkoisuus tuntuu aina heräämisen jälkeen, voi syy olla sängyssä. Tällöin kannattaa ensin puhdistaa sänky hyvin ja vaihtaa vähemmän pölyävät petivaatteet. Jos oireet jatkuvat, kannattaa vuodevaatteet laittaa vaihtoon ja kiinnittää huomiota omiin tottumuksiin.

Allergikon muistilista uniasioissa

Makuuhuoneen sisustuksessa kannattaa materiaalivalintojen lisäksi kiinnittää huomiota siivottavuuteen. Mitä vähemmän tavaraa, sen nopeampaa on siivoaminen eikä pölyä kerry tavarapinoihin.

Vuodetta ja petivaatteita valittaessa 

Jo ostohetkellä on syytä kiinnittää huomiota vuoteen ja petivaatteiden allergiaystävällisyyteen. Kankaan pölyävyys riippuu kuidusta. Sileä satiini ja puuvilla ovat hyviä valintoja. Useimmat vuodevaatteet kestävät vähintään 60 asteen pesulämpötilaa ja rumpukuivausta, mutta se on aina hyvä varmistaa. Esimerkiksi satiiniset eivät aina kestä rumpukuivausta, joten tarkista se, mikäli olet rummun ystävä. Valinnoissa auttaa myös tuotteen allergiatunnus.

Lakanapyykillä

Tärkeää on kiinnittää huomiota pesuaineeseen: hajustetut pesuaineet kutittavat herkästi ja ärsyttävät ihoa. Kuivausrumpu on oiva väline, sillä saa hyvin lakanoista pölyt pois. Muista, että älä kuivaa lakanoita siitepölyaikaan ulkona, jos olet siitepölylle herkkä. Allergisen on myös hyvä nauttia silitys tai mankelointiterapiasta, ne nimittäin vähentävät pölyn tarttumista tekstiilin pintaan.

Vinkit antoi Uudenmaan Martat ry:n kotitalousasiantuntija Marjo Ranta.

 

Nyt vietetään Allergiaviikkoa! Familon on tehnyt pitkään yhteistyötä Allergia-, iho- ja astmaliiton kanssa, jotta me kaikki voisimme nukkua ja voida hyvin. Hyödynnä Allergiaviikon huipputarjous ja tilaa Familon Ultra -klassikkosarjan tyynyt, peitot, pussilakanat, tyynyliinat ja aluslakanat 25 % alennuksella 15.4. asti. Yli 90 € ostoksiin ilmainen postitoimitus. Parhaat unet turvallisesti Allergiatunnus®-tuotteilla!
Julkaistu 19.4.2017