Energiaa vanhoista sängyistä – Näin kierrätät sänkysi oikein

Kierrätyskeskukset ottavat vastaan ainoastaan käyttökelpoista tavaraa, joka soveltuu uudelleenkäyttöön. Mutta mihin käyttökelvottomat sängyt tulisi kuljettaa?

Suurten huonekalujen kuten sänkyjen kierrätys voi aiheuttaa päänvaivaa. Mihin käyttökelvottomat sängyt tulisi kuljettaa? Miten hyvin sängyn eri osat on mahdollista kierrättää?

Kierrätyskeskukset ottavat vastaan ainoastaan käyttökelpoista tavaraa, joka soveltuu uudelleenkäyttöön. Kun sänky tulee lopullisesti tiensä päähän, tulisi se kuljettaa jätehuoltoasemalle, jossa sängyn eri osat lajitellaan asianmukaisesti. Vanhalle huonekalulle voi myös tilata kuljetuksen suoraan jätehuoltoasemalta.

Pääkaupunkiseudulla toimiva Nouto-Sortti kuljettaa pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen kotitalouksien vanhat huonekalut maksua vastaan jätehuoltoasemalle, jossa sekajäte hyödynnetään kaukolämmön ja sähkön tuotannossa Vantaan Energian jätevoimalassa. Jätevoimalaan päätyvä sekajäte on loppujätettä, josta on jo lajiteltu erikseen kaikki materiaalikierrätykseen kelpaava tai jota ei saada kerättyä hyödynnettäväksi.

Helsingin seudun ympäristöpalvelujen asiantuntijat kertovat, mitä sängylle tapahtuu, kun se päätyy jätehuoltoasemalle.

 

Mitä sängylle tapahtuu, kun Nouto-Sortti hakee sen?

Nouto-Sortin kyytiin päätyneet sängyt ovat yleensä elämänsä ehtoopuolella. Niiden kohtalona on jätevoimala eli vanhat sängyt tuottavat sähköä ja lämpöä.

Sortti-asemilla vastaanotetaan kaikkea kodin jätettä. Joustinpatjat ja muut patjat sekä runkopatjasängyt kuuluvat sekajätteeseen ja hyödynnetään jätevoimalassa.

Puiset sängynrungot kelpaavat puujätelavalle. Puujätteeseen laitettu sängynrunko hyödynnetään energiana puunpolttolaitoksissa, joissa puun sisältämä energia saadaan jätevoimalaa tehokkaammin hyödynnettyä. Metallisten sänkyjen oikea osoite on metallilava. Metallia otamme vastaan maksutta.

 

Mitkä osat ovat sängyissä hankalimpia kierrätyksen kannalta? Miten hyvin sängyn eri osat voidaan kierrättää?

Kierrätyksen kannalta hankalia ovat runkopatjasängyt sekä joustinpatjat, joissa tekstiilit, metalli ja puu ovat kiinni toisissaan. Jos asiakas on purkanut sängyn ja lajittelee kunkin materiaalin omalle jätelavalleen Sortti-asemalla, on kierrätys esimerkiksi metallin osalta mahdollista. Myös jätekuorman hinta on asiakkaalle edullisempi, kun sekajätteen määrä on vähäisempi. Lajittelu kannattaa!

 

Milloin myyntiin, milloin kierrätykseen, milloin kaatopaikalle? 

Kaatopaikoille ei ole enää vuoden 2016 alusta lähtien saanut toimittaa orgaanista jätettä kuten tekstiilejä. Sekajäte, esimerkiksi patjat, päätyy jätevoimalaan, jossa sekajätteestä tehdään sähköä ja lämpöä.

Mikäli sänky on vielä käyttökuntoinen, sitä kannattaa tarjota uusille käyttäjille netin kauppapaikoilla ja kirpputoreilla. Käyttökunto kannattaa arvioida sillä perusteella, onko esine vielä siinä kunnossa, että sen voisi itsekin ostaa tai ottaa vastaan. Eläinsuojeluyhdistyksiltä voi kysyä huonokuntoisempienkin patjojen kelpoisuudesta. Kierrätyskeskuksesta tai vastaavalta toimijalta saa parhaan arvion tuotteen myyntikelpoisuudesta.

 

Mikä on Suomen luontoon jätettyjen huonekalujen kohtalo?

Jätteestä vastaa sen omistaja. Metsiin hylätty jäte jää kuitenkin maanomistajan vastuulle, ellei jätteen hylkääjää saada kiinni. Kunnat siivoavat esimerkiksi pääkaupunkiseudulla omia alueitaan ja toimittavat jätteet asianmukaiseen käsittelyyn. Jätteen hylkääminen metsiin on ympäristörikos.

 

Vuoteen raikkaus ja ergonomisuus vaikuttavat hyvinvointiisi joka yö. Milloin sinä vaihdoit viimeksi vuoteesi? Tilaa nyt uusi sänky helposti kotiin kannettuna ja vaihda raikkauteen!

Asiantuntijat:
Ympäristöasiantuntija Mia Tarvainen, HSY
toimintovastaava Maarit Kiviranta, HSY
toimintovastaava Eetu Keinänen, HSY

Julkaistu 13.4.2017