Rintasyövästä toipunut Arja Koriseva sai säteilynsä takaisin

Toipumisessa auttoivat ystävät, liikunta, ravinto, riittävä lepo ja halu parantua.

Kun rakastettu laulaja Arja Koriseva sai reilu vuosi sitten kuulla sairastavansa rintasyöpää, 27 vuotta kestänyt kiivas työtahti vaihtui ihanan itsekkääseen, mutta melko rankkaan toipilasaikaan. Arja sai virtaa ja voimaa kotona olosta, ja nautti siitä, ettei tarvinnut laittautua tai kiirehtiä mihinkään. Energiaa riitti touhuamiseen ja pieniin pintaremontteihin, Arja mm. uusi kylpyhuoneen silikonit lattiasta kattoon. Arja oli onnellinen ehtiessään kerrankin paneutua jouluun ja saadessaan rakentaa sen alusta loppuun läheisilleen käsin neulotuista joululahjoista lähtien.

Kun epäsäännöllistä, kiireistä työtä tehnyt ihminen pakotetaan rauhoittumaan kotiin, se vapauttaa ajatukset. Arja suhtautui sairauteen päämäärätietoisesti antaen toipumiselle kaiken sen vaatiman ajan ja energian. Hän sai voimia hyvistä asioista ympärillään, otti vastaan saatavilla olevan avun, eikä vaipunut epätoivoisiin ajatuksiin.

Arja on onnekseen aina ollut hyvä nukkuja ja nukkunut missä vain tarvitsemansa kahdeksan tuntia. Laulaja tunnistaa herkästi, missä ajassa äänihuulet ehtivät palautua rasituksesta, vaikka joskus työkeikalta pääsee vasta aamuvarhaisella petiin. Myös sairastaessa sänky säilyi hyvänä paikkana, ja se onkin suuri sänky, missä köllöttelee välillä koko perhe. Hoidon kortisoni kuitenkin valvottaa öisin, ja silloin ajatukset saavat tunnetusti suuremmat, ahdistavat mittasuhteet. Arja vältti ikävät ajatukset kuuntelemalla äänikirjoja, eikä koskaan joutunut turvautumaan unilääkkeisiin. Nappikuulokkeet korvissa hän kuunteli puhelimeen ladattuja äänikirjoja. Äänikirjat ovat valtavan upeasti luettuja. Olen kuunnellut mm. yli 30 cd:n Sinuhe egyptiläisen ja puhuttelevan Khaled Hoseinin Tuhat loistavaa aurinkoa. Viimeksi luin Enni Mustosen ja Leena Lehtolaisen tuotantoa.

Etenkin ennen suuria kiertueita työpainajaiset tahtovat tunkeutua uniin, ja kaikki katastrofin ainekset sisältävä suora TV-lähetys saattaa pakottaa Arjan hereille. Kun sairastuttuani peruutin 29 keikkaa, vapautin myös itseni totaalisesti työhön liittyvistä asioista, delegoin kaiken. Se rentoutti mielen ja kehon.

Talven influenssan jyllätessä elinpiiri rajoittui tartuntavaaran vuoksi kotipiiriin, mutta Arjalla oli aikaa tavata ystäviä, ja ystävillä oli aikaa tavata Arjaa. Ystävät hemmottelivat Arjaa ja Arja heitä leipomalla herkkuja yhteisiin hetkiin. Hyvästä seurasta ja hetkistä nauttiminen voimaannuttaa. Arja oli itselleen armollinen, kun hiukset lähtivät ja lääkitys toi näppyjä kasvoihin. Ystävyys ja ilo on parantavaa. Ja sainpahan seitsemän pipoa sekä villasukkia ystäviltä ja faneilta lahjaksi.

Arjan sairastuttua kodin arki jatkui normaalisti, ja hän ruokki vanhaan tapaan perhettään kotiruualla, vaikka välillä meni makuaisti. Ehdin antaa enemmän ajatusta sille mitä syön. Energinen, hyvin toimiva keho kiitti hyviä päivittäisiä valintoja, kuten kehoa happamoittavaa ruokasoodavettä, siemeniä, leseitä ja marjasmoothieita, joihin innokkaan marjanpoimija-äidin pakkasesta löytyi rutkasti mustikoita, mansikoita ja vadelmia.

Arja vältti pahimmat pahanolon tunteet toimivan esilääkityksen ansiosta, ja pystyi syömään kunnollisesti läpi toipilasajan. Energiavarastot eivät päässeet notkahtamaan, ja hyvässä kunnossa oleva perusterve laulaja pysyi liikkeessä. Paikalleen jäädessä en varmasti olisi voinut niin hyvin. Rakas salibändi-harrastus sai jäädä, mutta lääkärin ohjeistuksen mukaisesti Arja käveli paljon, lepäsi, söi terveellisesti, käveli lisää ja reipasteli jopa hiihtopolulla ja luistinradalla.

Kun Arja haluaa virittäytyä levolliseen tunnelmaan ennen unta, hän sytyttää kynttilät tai takkatulen. Tuli on rauhoittava elementti ja sen hämärässä valossa neulon ja laitan asiat to do -listalla tärkeysjärjestykseen saadakseni rauhan ennen unta.

Hyvinvoiva Arja on taas oma säteilevä itsensä ja lähettää terveiset tukijoilleen: Haluan sydämestäni kiittää kaikkia teitä, jotka olette myötäeläneet kanssani viimeisen vuoden tapahtumia. Teidän voimanne ja neuvonne ovat auttaneet minua. Nautitaan jokaisesta elämämme hetkestä ja toisistamme.

Julkaistu 6.10.2016