Rakenna sängystäsi täydellisen unen kehto

Pelkästä makuuhuoneen optimoinnista täydellisiä unia varten voitaisiin puhua tunteja ja kirjoittaa kymmeniä sivuja, joten aloitetaan pienemmästä palasta: kuinka tehdä sängystä mahdollisimman laadukasta unta tukeva komponentti?

Monet meistä ovat varmasti nukkuneet sekä huonoissa että hyvissä sängyissä ja huomanneet eron. Ero voi olla erittäin suuri. Huonoonkin sänkyyn voi tottua, mutta mihin todella totut? Huonoihin yöuniin? Riittämättömään palautumiseen? Väsymykseen ja huonoon suorituskykyyn? Näihin kaikkiin voi tottua, mutta miksi tottua asioihin, jotka eivät tue hyvinvointiasi? Tässä muutamia erittäin toimivia elementtejä, jotka meidän jokaisen tulisi huomioida kun haluamme optimoida hyvinvointiamme sekä suorituskykyämme.

Sängystä puhuttaessa en tarkoita ainoastaan sängyn runkoa, vaan kaikkea sänkyyn liittyvää: fyysisiä elementtejä kuten tyyny, peitto ja lakanat; tilapäisiä tiloja kuten siisteys; sekä abstraktimpia vaikuttajia kuten asenteet, rajat ja kunnioitus. Pelkkä hyvä heteka ei siis välttämättä riitä.Ensin on helppo aloittaa asenteista, rajoista ja kunnioituksesta. Hyvä sänky on tehty ainoastaan nukkumista, seksiä ja rauhoittumista varten. Sinne eivät siis kuulu stressaaminen ja muut negatiiviset tunteet. Kun menet sänkyyn, jätät samalla murheet pois. Siksi työn tekeminen tai edes sen ajattelu saa olla kiellettyä sängyssä. Suosittelen suoraan myös kännykkä- ja läppärikieltoa. Kun luot rajoja, joita kunnioitat, huomaat pian, että ne alkavat palvella sinua. Sänkyyn menemisellä on yhtäkkiä rauhoittava vaikutus, koska se ”suojelee” sinua stressiltä – mielesi ei yksinkertaisesti yhdistä stressiä ja sänkyä toisiinsa. Jos sinun on vaikeaa päästä eroon negatiivisista ajatuksista, kokeile kiitollisuuspäiväkirjan pitämistä. Kun olet kiitollinen, et voi olla vihainen tai stressaantunut samanaikaisesti.

Hyvä sänky on kutsuva. Se houkuttelee ja vetää sinua puoleensa. Siksi onkin todella tärkeää pitää se siistinä ja puhtaana. Sängyn jokapäiväinen petaaminen pienen tuulettumisen jälkeen tekee ihmeitä. Myös lakanoiden säännöllinen vaihtaminen lisää positiivisten mielleyhtymien määrää merkittävästi. Jos sänkysi aiheuttaa sinulle vastenmielisiä tuntemuksia, saatat vältellä sänkyyn menemistä, jolloin nukkumaanmenoaikasi venyy. Epämukavuus aiheuttaa luonnollisesti myös rauhattomuutta ja vaikuttaa suoraan unesi laatuun.

Millainen hyvä sänky fyysisesti sitten on? Tähän ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta ja ratkaisu yleisesti syntyykin vain kokeilemalla. Yleistyksenä voi kuitenkin sanoa, että tukeva, mieluummin kova kuin pehmeä sänky on parempi. Selkärankasi pitäisi pystyä olemaan neutraalissa vaivattomassa tilassa nukkumisasennossasi. Valitse aina hyvin hengittäviä luonnonmateriaaleja, jotka tukevat optimaalisen lämpötilan saavuttamista eivätkä aiheuta sinulle allergisia reaktioita.Sängyn muut materiaalit ovat erittäin mielenkiintoinen aihe, koska olemme viimeaikoina päässeet testailemaan niitä paljon. Sama sääntö pätee myös näihin materiaaleihin: suosi hyvin hengittäviä, optimaalista lämpötilaa tukevia materiaaleja, jotka eivät aiheuta sinulle allergisia reaktioita.

Viimeisten viikkojen aikana olen käyttänyt uutta mikrokuidusta valmistettua vuodevaatesettiä. Tämä teknisistäkin urheiluvaatteista tuttu Celliant-materiaali palauttaa kehosta vapautuneen lämmön takaisin kehoon, eikä kroppasi energia siis haihdu hukkaan. Käytännössä tämä johtaa parempaan verenkiertoon ja jopa nopeampaan palautumiseen. Familon on yhdistänyt Celliant-mikrokuidun ensimmäisenä vuodevaatteisiin, ja tuoteperheen nimenä kulkeekin luonnollisesti Familon Celliant. Tuoteryhmään kuuluu peitot, tyynyt ja sijauspatjan suojukset.

Itse voin todeta petivaatteiden toimineen jopa odotuksia paremmin: kropan lämpötila on pysynyt erittäin miellyttävänä ja valmentajatiimimme keskuudessa olemme huomanneet jopa vaikutuksia luvatusta paremmasta verenkierrosta, joka korreloi luonnollisesti nopeamman palautumisen kanssa. Beddit-unenmittauslaitteella tehtyjen mittausten perusteella (Beddit yhteensopiva sijauspatjan suojuksen kanssa) unenlaatu on parantunut hieman verrattuna edellisiin varsin perinteisiin vuodevaatteisiin verrattuna. Varsin merkittäviä hyötyjä siis!

Materiaaleista puhuttaessa esiin on nostettava ehdottomasti myös tyyny! Valitse tyyny nukkumisasentosi mukaan, olit sitten selällään tai kyljellään nukkuja. Vatsallaan nukkumista suosittelen vain vakavista selkäongelmista (välilevyn pullistumat) kärsiville. Suosi hengittäviä ja optimaalista lämmönvaihtelua tukevia materiaaleja, äläkä sorru liian pehmeisiin tyynyihin. Varmista, että tyyny tarjoaa niskallesi riittävän tuen ja antaa selkärangan laskeutua neutraaliin tilaan. Itse käytän juuri mainitsemaani Celliant-tyynyä, joka sopii nukkumisasentooni ja muihin vaatimuksiin varsin erinomaisesti.

Tätä on siis hyvä sänky! Muista sängyn pyhittäminen, selkärangan tuki, siisteys ja houkuttelevuus sekä laadukkaat, kropallesi sopivat materiaalit! Täydellisen unen kehto on valmis.

Lisää hyvän olon vinkkejä Lifted-blogissa >

Julkaistu 9.2.2016