Näin hoidat vaahtomuovipatjaasi oikein

Vaahtomuovi on synteettinen materiaali, joka ei homehdu, kun se pysyy puhtaana ja kuivana. Familonin vinkeillä pidennät patjasi käyttöikää!

Erilaisia lämpötilanvaihteluita kestävä vaahtomuovipatja on unikaveri, joka säilyy hyvänä pitkään, kun sitä huoltaa oikein. Familonin vaahtomuovipatjat valmistetaan Suomessa ja Virossa. Vaahtomuovipatjoissa on valinnanvaraa aina tilapäiskäyttöön suunnitelluista vieraspatjoista ylellisiin lämmön ja painon mukaan muotoutuvaa älypehmuste-vaahtomuovia sisältäviin sijauspatjoihin.

Keräsimme yhteen tietoiskun vaahtomuovista sekä vaahtomuovipatjan hoidosta. Näiden vinkkien avulla voit pidentää patjasi käyttöikää.

  • Vaahtomuovi on hajuton synteettinen materiaali: noin 97 prosenttia vaahtomuovista on ilmaa. Kun vaahtomuovipatjan avaa pakkauksesta, voi siinä kuitenkin esiintyä lievä muovimainen alkutuoksu. Se on kuitenkin vaaratonta, ja viestii siitä, että vaahtomuovin soluihin on jäänyt ilmaa valmistusprosessista. Saat hajun nopeiten pois imuroimalla ja samalla painelemalla patjaa. Myös patjan rullaaminen nopeuttaa alkutuoksun haihtumista.

 

  • Jatkuva, voimakas puristus väsyttää vaahtomuovia. Siksi rullapakattu patja tulisi avata vähintään kuuden kuukauden kuluttua pakkauksesta, jotta patja ei kärsisi pysyvistä mittamuutoksista. Rullapatjan voi ottaa käyttöön heti pakkauksen avaamisen jälkeen, vaikka rullapakatun patjan palautuminen alkuperäiseen kokoon voi viedä muutaman päivän.

 

  • Valitse tarpeeksi paksu vaahtomuovipatja, jotta vaahtomuovin solut eivät painaudu liikaa ja saavat hengittää. Aikuisen patjan suositeltava paksuus on vähintään 10-15 cm, jonka lisäksi tulisi käyttää sijauspatjaa. Painavamman käyttäjän tulee valita paksumpi patja.

 

  • Uusi vaahtomuovipatja saattaa tuntua aluksi kovemmalta kuin kaupassa. Uusi patja saavuttaa lopullisen pehmeytensä parin käyttöviikon jälkeen. 

 

  • Vaahtomuovi kestää hyvin lämpötilan vaihteluita kuumasta kylmään ilman, että patjaan aiheutuu pysyviä muutoksia. Viskoelastinen vaahtomuovipatja eli älypehmustepatja reagoi lämpöön herkemmin: pakkasella se kovettuu ja yli 30 asteen lämmössä muuttuu hypersoftiksi. Mikäli vaahtomuovipatja on ollut kylmässä, anna sen palautua muotoonsa muutaman tunnin ajan.

 

  • Kuten minkä tahansa patjan kohdalla, tulisi vaahtomuovipatjaa käännellä säännöllisesti. Suositeltavaa olisi kääntää vaahtomuovipatja aina petauksen yhteydessä. Patjan kääntely pidentää sen käyttöikää. Koska vauvansängyn rakenne on umpinainen, tulisi vauvanpatjaa käännellä ja tuulettaa viikottain. 

 

  • Imuroi vaahtomuovipatjaa ja tuuleta kuivassa, vältä suoraa auringonvaloa. Auringon ultraviolettisäteily aiheuttaa vaahtomuovin ruskistumista, mutta se ei vaikuta normaalisti kestävyyteen.

 

  • Kosteus väsyttää vaahtomuovisolukkoa. Pese patjan irrotettava päällinen tarvittaessa ohjeen mukaan ja käytä erillistä patjansuojusta, näin vuoteesi pysyy puhtaana pitkään. Vaahtomuovi ei ole pestävä, joten älä kastele paksua patjaa läpikotaisin, sen kuivuminen kestää erittäin kauan. Älä milloinkaan tamppaa vaahtomuovipatjaa, sillä se rikkoo patjan solurakennetta. 

 

  • Vaahtomuovi on synteettinen materiaali, joka ei homehdu, kun se pysyy puhtaana ja kuivana. Siksi vaahtomuovipatjan kanssa tulisi suosia sänkyä, jonka pohjassa on säleikkö. Jos patjan alapintaan ilmestyy homepilkkuja, vuode on kostunut eikä hengitä kunnolla pohjan kautta. Tuolloin patja tulee vaihtaa uuteen.

 

  • Vaahtomuovin raaka-aineita kehitetään jatkuvasti ympäristöystävällisemmiksi. Reach-kemikaaliasetus kieltää vaarallisten kemikaalien käytön. Ökö-tex sekä Certipur -sertifikaatit takaavat vaahtomuovin turvallisuuden. Vaahtomuoville tehdään lukuisia testejä sen kestävyyden määrittämiseksi, esimerkiksi paloturvallisuuteen liittyen.

 

Familon Karhunen -vaahtomuovipatja lastenhuone

Save

Save

Save

Julkaistu 24.8.2017