Kierrätyskampanja 1.–31.3.2021

Familonin kierrätyskampanja tulee taas! #familonkierrättää

Vaihda loppuun asti palvelleet peitot ja tyynyt uusiin ja osta uudet Familon-tuotteet etuhintaan! Maaliskuussa on aika suunnata katseet tyynyihin ja peittoihin. Kutsuvatko ne kuohkeina ja puhtaina unten maille vai haaveiletko vain raikkaista unista?

Familonin kierrätyskampanjassa voit vaihtaa parhaat päivänsä nähneet tyynyt ja peitot uusiin hyvillä mielin. Keräämme maaliskuun ajan kierrätyspisteissämme vanhoja, pestyjä peittoja, jotka toimitamme löytöeläintaloihin ja eläinsairaaloille. Tänä vuonna keskitymme keräyksessä erityisesti peittoihin, koska niiden kysyntä löytöeläintaloissa on suuri. Loppuun nukutuille tyynyille paras paikka on sekajäte, josta ne päätyvät energiantuotantoon. Otamme keräyspisteissä vastaan myös tyynyjä, mutta suosittelemme viemään ne sekajätteeseen.

Familon-kierrätyskampanjassa on mukana lähes 100 Familon-jälleenmyyjää ympäri Suomen. Kampanjaetu vaihtelee jälleenmyyjittäin.

Kierrätyspisteet seuraavilla Familon-jälleenmyyjillä:

Prisma
Stockmann
Carlson
Kärkkäinen
Minimani
Veljekset Keskinen
Familon Outlet, Vantaa
Familon Outlet, Heinola

Lahjoituskohteet:
Eläinhoitola Kotikolo, Sastamala, www.elainhoitolakotikolo.com
Helsingin Eläinsuojeluyhdistys HESY ry, www.hesy.fi
Porvoon seudun eläinsuojeluyhdistys ry, www.psey.net
Kissakoti Kattiila, www.kissakotikattila.fi
Karajan löytöeläinkoti, www.karajaworks.fi
Pieneläinhotelli Sinna
Koirahoitola & Löytöeläinpalvelu Boondock’s, www.boondocks.fi

Miksi tyyny ja peitto pitää vaihtaa säännöllisesti?

Hikoilemme yön aikana 0,5-1 litraa. Vuoden aikana meistä voi siis haihtua vuodevaatteisiin useampi sata litraa hikeä, minkä lisäksi ihosta irtoaa hilsettä ja kosmetiikkajäämiä. Tämä kaikki imeytyy tyynyyn ja peittoon muuttaen niiden ominaisuuksia. Hien kyllästämä tyyny ei tue uniasentoa kuten ennen eikä alun perin muhkea peite ole enää yhtä ilmava kuin uutena. Tyynyjen ja peittojen uusiminen parantaa siis nukkumisympäristön puhtauden lisäksi myös uniergonomiaa.

Voit pidentää tyynyjen ja peittojen käyttöikää pesemällä niitä säännöllisesti sekä käyttämällä tyynyn päällä tyynynsuojusta. Unituotteet suositellaan pestävän 60 asteessa, jotta kaikki lika irtoaisi niistä kunnolla. Tarkistathan aina tuotekohtaisen pesuohjeen hoito-ohjelapusta.

Vaikka tyynyjä ja peittoja pesisi säännöllisesti, heikkenevät niiden hyvää unta edistävät ominaisuudet ajan mittaan. Laadukaskin tyyny suositellaan vaihdettavan noin kahden vuoden välein uuteen. Peite on hyvä uusia joka neljäs vuosi.

Tyynyjen ja peittojen kierrätys

Kierrätyksen kannalta tyynyt ja peitot ovat ongelmallisia, sillä ne koostuvat erilaisista materiaaleista: eri laatuisista kankaista ja erilaista täytemateriaaleista.

Familon on ollut mukana tekemässä materiaalintyöstötestejä projektissa, jossa olivat mukana VTT, komposiittimateriaaleja valmistava Wimao ja Lounais-Suomen jätehuolto. Projektissa kuluttajilta kerättyjä tyynyjä ja peittoja prosessoitiin komposiittimateriaaliksi, josta valmistettiin koe-erä sängynjalkoja. Projektissa kävi ilmi tyynyjen ja peittojen kierrätyksen haasteellisuus: täyte ja kangas sulavat eri lämpötiloissa, prosessoinnin monivaiheisuus rajoittaa materiaalien taloudellista hyödyntämistä ja ilmavan tyyny-peittomateriaalin syöttäminen muovientyöstölaitteisiin ilman esikäsittelyjä on myös haasteellista. Ensimmäisissä kokeiluissa ei siis vielä syntynyt ratkaisua, jossa tyyny saisi uuden elämän sängynjalkana.

Virallinen ohjeistus on hävittää tyynyt ja peitot sekajätteenä, jonka mukana ne päätyvät energiantuotantoon. Familonilla haluamme ottaa vastuuta myös tuotteen elinkaaren loppupäässä ja etsimme aktiivisesti kierrätysmahdollisuuksia tyynyille ja peitoille. Tällä hetkellä toimivin ratkaisu on pidentää peitteiden elämää eläinten pehmusteina sen jälkeen, kun ne eivät tue ihmisen unta parhaalla tavalla.

Pidä huolta unituotteistasi, niin ne pitävät huolta sinusta.