Vaivaako unettomuus kesällä? Näin nukut makeasti helteellä

Pitkä, kuuma kesä – ja pitkät unettomat yöt. Kesällä unirytmit voivat mennä sekaisin, kun päivien kulku poikkeaa tavallisesta.

Kehon tarve uneen ei vähene kesällä, vaikka lisääntynyt auringonvalo voikin virkistää mieltä. Huonosti nukutut yöt näkyvät stressihormoni kortisolin erityksen kasvuna: unettomalla kortisolipitoisuudet ovat korkeat sekä yöllä että päivällä.

Kokosimme yhteen vinkit, joiden avulla helpotat kuumina kesäöinä uinahtamista.

 

Vaihda kevyempään. Jos olet kuumakalle, talvella sopivalta tuntunut peitto on kesällä mitä todennäköisimmin liian paksu. Vaihda peitto kevytpeittoon tai nuku pelkällä lakanalla.

Tutustu Familonin kattavaan kevytpeitevalikoimaan, josta löydät jokaiselle nukkujalle sopivimman vaihtoehdon:

Tyynyn vaihdostakin voi olla apua: ylellisen pehmeä Familon Cool Night -tyyny tuntuu miellyttävän viileältä kesähelteillä Climarelle® Cool -erikoiskankaan ansiosta.

Vaihda myös sijauspatja hengittävämpään: Familon Ergo Breathair -sijauspatja viimeistelee kesäöiden uniergonomian. 3D-spiraalikuiturakenne tekee patjasta hengittävän, kevyen ja helposti pestävän.

Kiinnitä huomiota materiaaleihin. Hengittävät ja miellyttävän tuntuiset vuodevaatteet sekä yöpuku auttavat nukahtamaan helpommin. Valitse luonnonmateriaaleja, jotka eivät hiosta: esimerkiksi pellava tuntuu kesällä viileältä.

Viilentäydy ennen nukkumaanmenoa. Käy rauhallisella iltauinnilla tai viileässä suihkussa. Älä urheile juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä kehon viilenemiseen voi kulua useampi tunti. Jos menet jo valmiiksi kuumissasi nukkumaan, hikoilet varmasti sängyssä.

Avaa ikkuna. Kesäyöt voivat tuntua etenkin pienissä kaupunkiasunnoissa tuskallisen kuumilta. Avaa ikkuna jo hyvissä ajoin illalla, jotta asunto saa tuulettua ja viilentyä. Jos kärsit ulkoa tulevasta melusta, voit turvautua väliaikaisesti korvatulppiin.

Hanki pimennysverhot, joilla saat huoneen hämäräksi. Jos verhoistakaan ei tunnu olevan apua, kokeile silmälappuja.

Rauhoita illat. Vaikka valoisat illat houkuttelevat kaupungille tapaamaan ystäviä ja öisille kävelyretkille, yritä rauhoittua jo hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Tee iltatoimet rauhassa ilman sosiaalisen median tai television aiheuttamaa hälyä.

Juo maltillisesti. Kesällä käydään terassilla tavallista useammin ja saunankin yhteydessä saatetaan nauttia juomia. Pari lasillista ei ole haitaksi hyvin nukkuvalle, mutta alkoholi voi heikentää jo valmiiksi huonosti nukkuvan unta.

Pidä kiinni nukkumaanmenoajoista. Kesällä päivärytmit voivat muuttua loman myötä, mutta hyvä uni saavutetaan selkeällä nukkumaanmenoajalla. Kehosi kiittää rutiineista.

 

Julkaistu 29.6.2017