Kierrätyskampanja 1.–31.3.2019

Laske lampaalle vanhat petivaatteesi! Familon kierrättää vanhat vuodevaatteet eläinten iloksi.

Familon kierrättää maaliskuussa tuttuun tapaan kierrätyslaatikoihin palautetut vanhat tyynyt, peitot ja lakanat. Tällä kertaa palautukset ohjataan lammastiloille sekä eläinsuojiin. Eläimille vanhoista vuodetuotteista on iloa vielä pitkään. Kierrätyskampanja yli sadassa myymälässä kautta maan, myymälöistä löytyy palautuksille sininen Familon-keräyslaatikko 1.–31.3. Familon-kauppiaasi tarjoaa uudet raikkaat tyynyt, peitot ja lakanat etuhintaan maaliskuun ajan. Hyödynnä myymäläkohtaiset tarjoukset!

Kampanjassa on mukana yhteensä 113 Familon-jälleenmyyntipistettä ympäri Suomen.

Kierrätyspisteet näissä myymälöissä:

K-Citymarket
Sokos
Stockmann
Carlson
Kärkkäinen
Minimani
Veljekset Keskinen
Familon Outlet, Vantaa
Familon Outlet, Heinola

 

Uutta tutkimustietoa

Moni vaihtaa tyynyn uuteen liian harvoin.

Kevätauringon valo paljastaa, onko aika vaihtaa vuodevaatteet uusiin. Familonin tuore kysely paljastaa monen suomalaisen vaihtavan tyynyt uusiin suositeltua paljon harvemmin. Lika ei tee oikeutta nukkumismukavuudelle. Familon järjesti tammikuussa tyynyn vaihtoväliä koskevan kyselyn. Kysely suoritettiin verkkokyselynä Familon.fi-sivuilla 18.−31. tammikuuta. Vastauksia kertyi 5455 ja ne antavat hyvän kuvan suomalaisten tyynyn käyttöön liittyvistä tottumuksista.

Vaihtoväli takaa raikkaat unet! Allergiatunnustetut Familon-tuotteet kestävät konepesua korkeassa lämpötilassa, mutta nukkuvasta ihmisestä irtoava tali, hiki ja rasva pitävät huolen siitä, etteivät pesukertoja tarpeeksi nähneet tyyny ja peite enää toimita tehtäväänsä kunnollisesti. Muista suositukset:

TYYNYN VAIHTOVÄLI 2 VUOTTA
PEITON VAIHTOVÄLI 4 VUOTTA

Kyselyn 1. kysymys ja vastaukset:
KUINKA MONTA VUOTTA VANHA TYYNYSI ON?

20 %    n. 1 vuotta
25,9 % n. 2 vuotta
17,2 % n. 3 vuotta
19,6 % n. 4 vuotta tai vanhempi
12 %    n. 0,5 vuotta
5,3 %   uusi, juuri ostettu tyyny

Tyynyn vaihtovälisuositus on kaksi vuotta. Kysely maalaa kuvaa suomalaisista, joista moni ei tähän yllä. Lähes 40 % käyttää tyynyä yli vaihtovälisuosituksen. Viidesosalla 5455 vastaajasta oli 4 vuotta tai vielä vanhempi tyyny. 17,5 % oli kuitenkin hankkinut uuden tyynyn äskettäin tai viimeisen puolen vuoden aikana.

Kyselyn 2. kysymys ja vastaukset:
KUINKA MONTA KERTAA OLET PESSYT NYKYISEN TYYNYSI?

17,5 % 1 kerran
15,8 % 2 kertaa
10,2 % 3 kertaa
21,5 % 4 kertaa tai useammin
35 %    ei kertaakaan

Hygieenisenä tyyny pysyy, kun sen pesee neljä kertaa vuodessa. Tulos paljastaa, että 5455 hengen vastaajakunnan kaksi suurinta ryhmää jakautuu tyynyä innokkaasti peseviin ja ei lainkaan tai hyvin vähän peseviin. Reilu viidennes oli pessyt tyynynsä 4 kertaa tai useammin, 35 % ei kertaakaan ja loput jotain siltä väliltä.

Vaihtovälillä on väliä

Ihminen erittää nukkuessaan 0,5-1 litran verran hikeä (Allergia-, iho- ja astmaliitto 2018). Tämä tarkoittaa sitä, että viikon aikana hikeä erittyy nukkuessa 3,5-7 litran verran. Terveysongelmat kuten ylipaino ja erilaiset sairaudet, vaihdevuodet sekä henkinen stressi vaikuttavat hikoilun määrään.

Ajan myötä hiki ja lika imeytyvät tyynyyn, peittoon, sijauspatjaan, patjaan ja jopa sänkyyn muuttaen niiden ominaisuuksia. Tyynyn kuituihin imeytyvä hiki vaikuttaa esimerkiksi siten, ettei aiemmin ihanan muhkea ja tukeva tyyny tunnukaan enää samalta. Vuodevaatteiden vaihtovälissä onkin kyse paitsi hygieniasta myös uniergonomiasta. Pidä huolta unituotteistasi, niin ne pitävät huolta sinusta.