Familonin vuosikymmenet

Familon on ollut jo yli 50 vuotta mukana suomalaisten hetkissä, aina unten mailta päiviemme seikkailuihin. Familon-tuotteiden turvallisuus, laatu ja mukavuus ovat vuosikymmenten kehitystyön tulos, jotta me nukkuisimme ja voisimme paremmin niin kodeissa, hotelleissa, laivoissa kuin julkisissa tiloissa. Familon on pohjoisen unen asiantuntija – Pure Nordic Sleep.

Familon – hyvinvoinnin ja hyvän unen asialla jo vuodesta 1966.

Tarina alkoi 1912

Familonin juuret juontavat vuoteen 1912, jolloin alkujaan nahkatavaravähittäiskauppaa tehnyt Valjasliike Oy perustettiin. Helsinkiläisyritys palveli seudun hevosmiehiä kestävillä valjas- ja nahkatarvikkeilla. Sittemmin perustaja Samuli Pajarisen mukaan Espe Oy:ksi nimetty yritys siirtyi vähitellen teolliseksi yritykseksi, jonka palveli monipuolisesti huonekaluteollisuutta ja sisustusaloja. Vuosien saatossa katse suunnattiin uudenaikaiseen ja innovatiiviseen materiaaliin, vaahtomuoviin. Espe otti rohkean hypyn tuntemattomaan aloittaessaan tämän tulevaisuuden materiaalin valmistuksen eri yritysten raaka-aineeksi.

1960-luku

Tuotemerkki Familon rekisteröidään vuonna 1966 ja sen myötä otetaan ensimmäinen askel kuluttajan suuntaan. Familon-nimi tulee sanoista perhe family ja porolon, joka venäjäksi tarkoittaa vaahtomuovia. Familon-merkin alla aletaan valmistaa vaahtomuovipatjoja, joustin- ja runkopatjoja, sekä muita pitkälle kehitettyjä erikoistuotteita tyyny- ja peitekategoriassa.

1970-luku

Familon on ykkönen Suomen patja-, peite- ja tyynymarkkinoilla, sekä yrityksenä Euroopan vaahtomuoviteollisuuden teknologiajohtaja. Familon näkyy suomalaisten lapsiperheiden arjessa myös äitiyspakkauksen makuupussina, ikonisena tuotteena 70-luvulta tähän päivään saakka. Makuupussi on esimerkki projektimyynnin asiantuntijuudesta, joka kulkee nykyään nimellä Familon Pro.

1980-luku

Fokusta vaihdetaan taas rohkeasti, kun oma patjanvalmistus aloitetaan. Asiantuntijuus ja ymmärrys suomalaisten unesta syvenee ja Familon on taas lähempänä kuluttajaa. Jo yli 80 % suomalaisista tuntee Familon Princess -tuotemerkin, jota on valmistettu 60-luvulta saakka.

1990-luku

Tuotevalmistus teknistyy: tyynyihin ja peitteisiin tuodaan täysin uudenlaisia ja innovatiivisia kuituratkaisuja sekä teknologioita. Monen kuituteknologian edelläkävijänä Familon tuo Suomen markkinoille tyynyihin muotoutuvaa Comforel-pallokuitua. 90-luvulla valikoima laajenee ja makuuhuonekokonaisuus täydentyy tekstiileillä, kuten pussilakanoilla, päiväpeitteillä ja verhoilla.

2000-luku

Familon tuo vuosituhannen alussa markkinoille älypehmustesängyt. Uutta Familon-mallistoa kutsutaankin funktionaaliseksi mallistoksi, koska se on niin toiminnallinen ja käytännöllinen. Käyttömukavuus paranee lasten tuotteissa, kun korkealaatuinen Familon Hiphop -mallisto tuo parhaat unet perheen pienimmille. Potilasturvallisuuskin paranee: Familon Pro -malliston uudet innovatiiviset pelastuspatjat turvaavat niin vuodepotilaiden unet kuin nopean pelastumisenkin. Matkan varrella yhtiön tuoteportfolioon on kuulunut myös Finlayson-tuotemerkki.

2010-luku

Vuonna 2014 Familon-liiketoiminnan ostaa tekstiilitoimija Peter Hunt, jonka myötä Familon Oy:sta tulee osa ruotsalaista Trading House Scandinavia AB -konsernia.

Toiminnan ydin on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin konseptoinnissa, hyvän unen ja hyvinvoinnin ymmärryksessä. 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vuonna 2016 Familon palasi juurilleen tuoden markkinoille taas kodintekstiilimalliston, joka kantaa nimeä Familon Home. Kodintekstiilien harmoninen maailma, korkea laatu ja miellyttävä tuntu jatkavat muiden Familon-tuotekategorioiden filosofiaa tehden samalla Familonista kodintekstiilibrändin, joka tarjoaa kodin hyvinvointituotteita aina pussilakanoista vuodetuotteisiin.

Familonin jatkuva tutkimus- ja tuotekehitystyö mahdollistaa henkilökohtaista hyvinvointia edistävien ja ympäristön kannalta kestävien tuotteiden tarjoamisen myös tulevaisuudessa. Keväällä 2019 lanseerattiin luomukankaiseksi uudistuneet Princess Organic - sekä Hiphop Organic -tuotesarjojen tyynyt ja peitteet.

2020 luku Familon tänään

Joka kolmannesta suomalaiskodista löytyy Familonin tuotteita. Familon on lähempänä asiakasta kuin koskaan, ja yli puolivuosisataa vanha Familon tuntee suomalaisten unet parhaiten. Tarjoamme ensiluokkaisia tuotteita koteihin sekä ammattikäyttöön vuosikymmenien ammattitaidolla.

Familonin tarina syntyi pohjoisen unen mailla, syvän pimeyden ja loputtoman valon äärellä. Sen ainutlaatuisuudesta rakennamme hyvää unta. Familon = Pure Nordic Sleep.

Tänä päivänä Familon-valikoimaan kuuluvat sängyt, patjat, tyynyt ja peitteet sekä kodintekstiilit. Julkisiin kohteisiin suunniteltu Familon Pro -mallisto kestää tutkitusti kovimmassakin käytössä. Familon-tuotteissa nukutaan ainutlaatuisen mukavissa hotellihuoneissa, jäämerilaivojen hyteissä ja ennen kaikkea tuhansissa kodeissa, joissa yksilöllisiä tarpeita on yhtä paljon kuin nukkujiakin.

Johdonmukainen työ entistä ekologisemman ja vastuullisemman Familon-tuotevalikoiman hyväksi jatkuu. Familon-tyynyjen ja -peitteiden täytteissä on käytetty kierrätyskuitua jo vuodesta 1995 lähtien. Tavoitteenamme on kasvattaa edelleen kierrätyspolyesterin käyttöastetta tyynyjen ja peitteiden täytekuiduissa 80 prosenttiin.

Familon Oy nimi vaihtui Wendre Finland Oy:ksi 2020, nimimuutos ei vaikuta Familonin toimintaan. Yhteistyö konsernin muiden yritysten kanssa edistää innovaatioiden käyttöönottoa ja kansainvälistä jakelua. Familon.fi-verkkokauppa aloittaa toimitukset muihin EU-maihin maaliskuussa 2021.