Kierrätyskampanja 1.–31.3.2023

#familonkierrättää taas maaliskuussa – tule mukaan tekemään hyvää!

Maaliskuussa on aika suunnata katseet tyynyihin ja peittoihin. Kutsuvatko ne kuohkeina ja puhtaina unten maille vai haaveiletko vain raikkaista unista?

Familonin kierrätyskampanjassa voit vaihtaa parhaat päivänsä nähneet tyynyt ja peitot uusiin hyvillä mielin. Keräämme maaliskuun ajan kierrätyspisteissämme vanhoja, pestyjä peittoja, jotka toimitamme löytöeläintaloihin ja eläinsairaaloille. Keräämme ensisijaisesti peittoja, koska niiden kysyntä löytöeläintaloissa on suuri. Loppuun nukutuille tyynyille paras paikka on sekajäte, josta ne päätyvät energiantuotantoon. Otamme keräyspisteissä vastaan myös tyynyjä, mutta suosittelemme viemään ne sekajätteeseen.

Huom! Otamme vastaan vain puhtaita peittoja. Emme pysty pesemään peittoja ennen kuin ne lahjoitetaan eteenpäin, joten palautathan peitot pestyinä. Niitä on mukavampi käsitellä ja ne ovat miellyttävämpiä myös eläimille.

Kierrätyskampanjassa ovat mukana:

Prisma
Sokos (Helsinki, Tampere, Oulu, Pori, Joensuu)
Stockmann
Carlson
Kärkkäinen
Minimani
Familon Pop up Sleep Store, Helsinki
Familon Outlet, Vantaa
Familon Outlet, Heinola

Familon-kierrätyskampanjassa on mukana yli 100 Familon-jälleenmyyjää ympäri Suomen. Kampanjaetu vaihtelee jälleenmyyjittäin.

Lahjoituskohteet:

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry, www.hesy.fi
Päijät-Hämeen eläinsuojeluyhdistys Phesy, www.phesy.info
Koirahoitola & löytöeläinpalvelu Boondock’s, www.boondocks.fi
Karajan löytöeläinkoti, www.karajaworks.fi/karajan-loytoelainkoti

Miksi tyyny ja peitto pitää vaihtaa säännöllisesti?

Hikoilemme yön aikana 0,5-1 litraa. Vuoden aikana meistä voi siis haihtua vuodevaatteisiin useampi sata litraa hikeä, minkä lisäksi ihosta irtoaa hilsettä ja kosmetiikkajäämiä. Tämä kaikki imeytyy tyynyyn ja peittoon muuttaen niiden ominaisuuksia. Hien kyllästämä tyyny ei tue uniasentoa kuten ennen, eikä alun perin muhkea peite ole enää yhtä ilmava kuin uutena. Tyynyjen ja peittojen uusiminen parantaa siis nukkumisympäristön puhtauden lisäksi myös uniergonomiaa.

Voit pidentää tyynyjen ja peittojen käyttöikää pesemällä niitä säännöllisesti sekä käyttämällä tyynyn päällä tyynynsuojusta. Unituotteet suositellaan pestävän 60 asteessa, jotta kaikki lika irtoaisi niistä kunnolla. Tarkistathan aina tuotekohtaisen pesuohjeen hoito-ohjelapusta.

Vaikka tyynyjä ja peittoja pesisi säännöllisesti, heikkenevät niiden hyvää unta edistävät ominaisuudet ajan mittaan. Laadukaskin tyyny suositellaan vaihdettavan kahden vuoden välein uuteen. Peite on hyvä uusia joka neljäs vuosi.

NÄIN PESET PEITON

Pese peitto 2 kertaa vuodessa 60°C konepesussa ja linkoa kevyesti (max. 800 kierrosta). Käytä nestemäistä pesuainetta vain 1/3 normaalimäärästä. Pese peitto vähintään 8 kg:n koneessa, yksi peitto kerrallaan.Suorista peitto pesun jälkeen kosteana muotoonsa ja varmista täytteen tasaisuus. Valitse alhainen lämpötila rumpukuivaukseen. Voit myös kuivata peiton ilmavassa paikassa narulla tai tason päällä. Pöyhi peittoa kuivauksen aikana.

Kaikki unituotteiden hoidosta – lue lisää >

Tyynyjen ja peittojen kierrätys

Kierrätyksen kannalta tyynyt ja peitot ovat ongelmallisia, sillä ne koostuvat erilaisista materiaaleista: eri laatuisista kankaista ja erilaista täytemateriaaleista.

Virallinen ohjeistus on hävittää tyynyt ja peitot sekajätteenä, jonka mukana ne päätyvät energiantuotantoon. Familonilla haluamme ottaa vastuuta myös tuotteen elinkaaren loppupäässä ja etsimme aktiivisesti kierrätysmahdollisuuksia tyynyille ja peitoille. Tällä hetkellä toimivin ratkaisu on pidentää peitteiden elämää eläinten pehmusteina sen jälkeen, kun ne eivät tue ihmisen unta parhaalla tavalla.