TURVALLISET ALLERGIATUNNUS®-TUOTTEET HERKILLE JA ASTMAATIKOILLE

Allergiatunnus® on puolueettomasti tutkituille ja turvallisiksi todetuille tuotteille myönnetty luotettavuuden osoitus. Tarkat Allergiatunnus®-vaatimukset täyttävä tuote Allergiatunnus® soveltuu myös herkälle iholle tai hengitystieoireista mm. astmasta kärsivälle. Familon tekee jatkuvaa yhteistyötä Allergia- ja Astmaliiton kanssa, jotta voimme tarjota myös herkimmille laajan valikoiman turvallisia tuotteita.

Vietämme jopa kolmanneksen elämästämme nukkuen, siksi hyvään uneen kannattaa panostaa. Familon-tuotteita on kehitetty yhteistyössä Allergia- ja Astmaliiton kanssa jo vuodesta 1996. Yhteistyöllä on saavutettu Allergiatunnus®, joka takaa sopivuuden myös kaikkein herkimmille. Familon-tuotteet ovat turvallisia ja huolellisesti testattuja, ne valmistetaan aina parhaista materiaaleista. Familon tekee jatkuvaa tutkimusta ja tuotekehitystä, jotta myös herkimmät voivat nukkua paremmin.

Allergikon muistilista uniasioissa

Allergisen täytyy usein kiinnittää normaalia enemmän huomiota kodin siisteystasoon, sillä huonepöly pahentaa allergiaoireita. Makuuhuone on kodin pölyisimpiä huoneita, sillä petivaatteiden ja lakanoiden kuiduista irtoaa runsaasti pölyä.

Makuuhuoneen sisustuksessa kannattaa materiaalivalintojen lisäksi kiinnittää huomiota siivottavuuteen. Mitä vähemmän tavaraa, sen nopeampaa on siivoaminen eikä pölyä kerry tavarapinoihin.

Vuodetta ja petivaatteita valittaessa

Jo ostohetkellä on syytä kiinnittää huomiota vuoteen ja petivaatteiden allergiaystävällisyyteen. Kankaan pölyävyys riippuu kuidusta. Sileä satiini ja puuvilla ovat hyviä valintoja. Useimmat vuodevaatteet kestävät vähintään 60 asteen pesulämpötilaa ja rumpukuivausta, mutta se on aina hyvä varmistaa. Esimerkiksi satiiniset eivät aina kestä rumpukuivausta, joten tarkista se, mikäli olet rummun ystävä.

Valinnoissa auttaa myös tuotteen Allergiatunnus®.

Lakanapyykillä

Tärkeää on kiinnittää huomiota pesuaineeseen: hajustetut pesuaineet kutittavat herkästi ja ärsyttävät ihoa. Kuivausrumpu on oiva väline, sillä saa hyvin lakanoista pölyt pois. Muista, että älä kuivaa lakanoita siitepölyaikaan ulkona, jos olet siitepölylle herkkä. Allergisen on myös hyvä nauttia silitys tai mankelointiterapiasta, ne nimittäin vähentävät pölyn tarttumista tekstiilin pintaan.

Vinkit tuotteiden valintaan ja hoitoon antoi Uudenmaan Martat ry:n kotitalousasiantuntija Marjo Ranta.

Viskoelastinen patja- ja kemikaaliherkkyys

Allergia- ja Astmaliitto ei suosittele viskoelastisia eli älyvaahto-patjoja ensisijaisesti ympäristöherkille (monikemikaaliyliherkkä, tuoksuyliherkkä, homealtistunut) ihmisille. Ohjeistus liittyy uuden viskoelastisen materiaalin muita voimakkaampaan ominaistuoksuun. On havaittu, että toistaiseksi tuntemattomasta syystä viskoelastinen materiaali saattaa ajoittain "tuoksua uudelle" määrittelemättömän ajan. Aika voi olla muutaman päivän tai jopa viikkoja. Uutuuden haju voi olla voimakkaimmillaan juuri ensimmäisinä päivinä, kun tuotteen avaa kuljetuksen aikana käytetystä likaantumista estävästä muovisuojakääreestä.

Viskoelastinen materiaali soveltuu allergisille materiaalien näkökulmasta, mutta erityisesti ympäristöherkkä voi aistia tuotteessa muita voimakkaammin "uutuudenhajua". Tuotteen materiaaleissa ei käytetä hajustekemikaaleja. Ympäristöherkän ihmisen kannattaa tutustua tuotevalikoimiin laajasti, vaikka älyvaahtomateriaali on tällä hetkellä hyvin suosittu materiaali esimerkiksi sijauspatjoissa.

Allergiatunnus® on puolueettomasti tutkituille ja turvallisiksi todetuille tuotteille myönnetty luotettavuuden osoitus.